"Everything is light"

Licht is de meest pure vorm van waarnemen. Je neemt iets waar omdat er licht op schijnt. Licht en duisternis zijn daarmee tegenpolen, maar ook partners in crime.

Het onderzoek naar de context van een opdracht is voor mij een belangrijk onderdeel van het creatieve proces. Van historische gebeurtenissen tot aan de fysieke aspecten van de omgeving. Ik speel met licht, tijd en ruimte om de zintuigen een impuls te geven en boetseer, manipuleer of complementeer totdat er een nieuwe beleving ontstaat.

Lichtkunst kan bombastisch zijn, maar juist de verfijning en subtiliteit kunnen op een kleine manier grootse effecten geven. Ik wil vooral interactie, een dialoog tussen de toeschouwer en de lichtkunst. Verwondering, verstilling of verbijstering. Allemaal goed. Als je even alle alledaagse dingen vergeet dan is mijn missie geslaagd."

Jaap van den Elzen 
B
iografie

Jaap van den Elzen (Boxtel, 21 juli 1977) groeide op in de slimme regio van Zuid-Nederland. Op zijn skateboard rolde hij vanuit de middelbare school door naar Design Academy Eindhoven. Daar studeerde hij in 2004 succesvol af bij de afdeling Man & Living.

Vanuit de City of Light - Eindhoven ontpopte Van den Elzen zich als lichtkunstenaar. In opdracht van bedrijven, overheid en particulieren creëert hij lichtinstallaties. Zijn speelveld is divers: musea, festivals en de openbare ruimte. Op de locatie wordt de omgeving onderdeel van zijn lichtkunst. Van architectonische panden tot wuivende bomen tot toevallige voorbijgangers. Zijn werk staat garant voor multi-zintuiglijke ervaringen die je volledig omhullen en onderdompelen.

In samenwerking met componist Anthony Fiumara realiseerde Van den Elzen Waxing, Waning. Een sound-lightscape in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam waarbij licht een instrument wordt in een symfonie. Voor Glow Eindhoven creëerde Van den Elzen samen met elektroakoestische componist Augusto Meijer Evolution of Light. Deze interactieve installatie veranderde een kale betonnen vlakte onder een parkeerplaats in een magische wereld vol licht, schaduw en alles daartussen. Voor Gemeente Diever verandert Van den Elzen de buitenruimte in een lichttheater, met Shakespeare in de hoofdrol. To See... Or Not To See is te bezichtigen vanaf 2021.