Fenestra

Fenestra (2010)
Diverse lichtbronnen, kleurenfilters, kaasdoek, quadrafonisch geluid

Afmetingen: 100 x 30 x 10m
Soundscape: Augusto Meijer
Sound- lightscape installatie tijdens GLOW Eindhoven

“Sober, subtiel en intens. Geen spektakel, geen sensatie, maar concentratie en contemplatie. Minimale acties, minimale middelen: eenvoud. Verwondering in plaats van verbazing.

Fenestra vertelt een verhaal over architectuur en ruimtelijke ordening. Over ruimte in de meest brede zin van het woord. De installatie speelt zich af op het overgangsgebied tussen binnen en buiten, tussen het private en het publieke domein. Hiertoe worden de ‘vensters’ van het plein (die deze overgang fysiek markeren) diffuus gemaakt, van binnen aangelicht en zo getransformeerd tot een gearticuleerde, ruimtelijke compositie van licht en geluid.

Het ingetogen lichtbeeld is gebaseerd op een mathematisch systeem dat ingaat op de achterliggende, normaal gesproken aan het oog onttrokken, ruimten. Deze ‘volumes van licht’ vormen een samenhangende, gelaagde compositie op het plein. De componist gebruikt dit zelfde systeem om tot klank te komen waarbij de klanken zijn geïnspireerd op een toepasselijk materiaal in de installatie: glas. Zo ontstaat een mystieke omgeving, een stilleven van licht en elektronische klanken die samen één multizintuigelijke beleving vormen.